torsdag 25 september 2014

Ombenis berättelse, kapitel 7-9

Måndag hade vi en diskussion om vad vi läste om Min Systers Dötter Har Många Pappor, kapitel 7-9. Alla berättade och vi diskuterade många saker att hade hänt.

Vi pratade mycket om vad Tore sa efter han hade hjälpt Ombeni, Maua och Kitumaini flyttar. Han sa, "Tack inte mig, tacka nån annan som behöver det." Vad betyder han? Davod pratade om hur han kanske inte ville ha uppmärksamhet och försökte att inte göra en stor grej av det. Anab sade att de var som familj och du behöver inte säga tack till er familj. Jag trodde kanske att han försöks säga att hjälpa någon annan som ett väg att visa tacksamhet...men hans ord var tack inte hjälp. Vi kom inte till en slutsats men det var en bra diskussion och jag tyckte om att höra vad mina klasskamrater trodde.

Migrationsverket hade skrivit några brev. Den första en sade Maua kunde inte stanna, men Ombenis reaktion till den sista brev visade ett olika resultat.

Andra ämnen och frågor pratade vi om:
- Vem är Adam? Teresa sade det är normal att tror att en romans har börjat eftersom vi har sett många film när en pojke träffas en flicka. Vi ska se.
- Maua reagera fortfarande till kött kanske vi kommer att lära snart varför.
- Martin och Lisa verkar riktig trevlig. Hur långe stannar de där? Kanske det är säker plats för Maua att läka






fredag 19 september 2014

Mauas dagbok 2

Det var trevligt att Ombeni söv på soffan. Jag söv hårt och hörde inte Kitumaini på hela nätten...inte för att jag egentligen brydde mig. Jag var glad när Ombeni åkte på jobbet eftersom jag inte ville svara på frågor eller vara tvingade att tänka på vad som hade hänt mig. När Ombeni kom tillbaka, visste jag inte vad klockan var eller vilken dag det var. Ombeni började skrika på mig om vem som vet vad och allt jag hörde var dusch. Jag slängde över Kitumaini till henne och gick in i badrummet. Efter, frågade Ombeni mig mer frågor. Varför kan hon inte vara tyst??? Hon brydde sig inte om mig eller Isabelle. Hon lämnade oss att lida medan hon gick och började ett nytt liv för sig själv. Jag gillade att titta på TV för att jag inte behövde tänka då. Sonja kom och gav mig kläder. De tror att nya kläder kommer att fixa det som hände mig.

Mauas dagbok 1

Jag kom äntligen till norra Sverige och skulle blev glad, men jag kände mig bara arg. Efter jag hittade Sonjas Secondhand, väntade jag på Ombeni. Det kändes som många timmar om inte dagar. Jag visste inte vad jag skulle säga när hon kom genom dörren. Det hade gått fyra är sedan vi såg varandra. När vi kom till Ombenis lägenhet, var Ombeni mycket pratsam med många frågor. Hon ville veta om Kitumaini. Uggghhhhh!!! Jag blev frustrerad. Jag ville inte minnas. Jag var mycket trött.

Hur kan Maua kontakta en läkare?


Det är mycket viktigt att lära sig hur man kontaktar en läkare när du flyttar till ett nytt land. Vi vet aldrig när vi blir sjuk. Det finns olika platser du måste känna till beroende på vad som är fel.

Om det är en nödsituation:
1. Ring 112
2. Säg ditt namn, plats, telefonnumret och vad som hänt
3. Vänta på en ambulans att komma

Om du behöver en läkare och medicin
1. Ring vårdcentral
2. Lämna ett meddelande med ditt namn, telefon numret och vad som är fel.
3. Vänta på att vårdcentralen kontaktar dig.
4. Åka till vårdcentral så att du kommer i tid.
5. Gå till receptionen och ta en kölapp.
6. När ditt nummer kommer, anmäl dig i reception.
7. När du hör ditt namn ropas upp, följ en person till undersökningsrummet.
8. Tala om för läkaren allt som är fel.
9. Läkaren kommer att undersöka dig och fråga dig olika saker.
10. Efter hon/han är färdig, skriver hon/han ut ett recept.
11. Gå till apoteket och hämta ut din medicine.
12. Gå hem och följ läkarens ordination.

torsdag 18 september 2014

Min först Intryck

I dag diskuterade vi vad första kapitlet handlade om och varför boken börjar så.

Vi lärde oss lite om Zlatans liv. Den viktigaste punkten i kapitel ett var Zlatans konflikt med sin tränare och hur Zlatan hanterade konflikten. I gruppen ställde vi flera frågor:

Blev Zlatan orättvist behandlad eller var Zlatan en "bad boy"? Vad tycker Guardiol aom v Zlatan? Vi kom överens att Zlatan har ett stort ego och attityd. Var journalisten rätt att Zlatan var ett problembarn och hade fel på karaktären. Det finns många frågor första kapitalet väcker men vi måste läsa mer att vet vad är sanningen.

Min först intryck av Zlatan är vad du se är vad du gå. Med hans tränare, Guardiola, och trycket från hans team, börjar Zlatan att bråkar med sig själv om vem är Zlatan. Vi lära oss att Zlatan är en berömd fotboll spelare och hans team betalade många pengar för honom. Men Zlatan känner sig att han få inte spela tiden han förtjänade och att spänningen mellan Zlatan och Guardiola är ökande. Det verkar att Zlatan har en bra relation med hans fru och barn. Zlatan verkar också att vara stolt över var han växter upp.

Jag vet ingenting om Zlatan och hans liv eller hans fotboll karriär. Från början av boken, är Zlatans berättelse intressant och gör mig nyfiken. Jag har många frågor om hans liv och ser fram emot läser mer.

måndag 15 september 2014

Vilken Biografi?

Jag vill läsa Jag är Zlatan för att jag vet så lite om honom och många människor i Sverige vet honom och pratar om honom. Jag gillar fotboll och hade spelat olika sport mitt hel livet så att det är mycket intressant att lära om en spelares liv. Jag spelade fotboll för tio år. I min andra klass, läsa jag en bok om en kvinna vem har många problem i sitt liv så att det ska också vara trevligt att läsa en olika typ av berättelse.

Det ska vara intressant att lära vad inspirera Zlatan, vad hans familj var som när han var ung, och när han började spela fotboll. Jag tror att det kommer att spännande och jag ska skratta och bli förvånad. Jag vet ingenting nu. Jag undrar också vad var svårt för honom och om han hade hinder på vägen.

onsdag 10 september 2014

Engelska eller Svenska

Mitt modersmål är engelska. Även om min pappa kommer från Indian, lärde han inte mig hans modersmål Punjabi. Därför använder vi engelska alltid med familj. Jag växter upp i New Jersey var det finns många språk talad. Mina kompisar talar engelska med mig, men på deras hem, de talar spanska, portugisiska, arabiska,kinesiska, eller andra språk. Jag gillar alltid studera kultur och ville att resa till nya land, men jag tror att jag kan inte lära mig en ny språk. Även om jag tycker om lära mig nya saker, har skolan svårt för mig. Jag studerade franska för sju år och kämpade alltid. Jag kan inte tala franska och minns ingenting nu. I skolan i USA, börja vi en ny språk när vi är om tretton år gammal. Det är kanske en akward tid för barn. Varje sommar, jobbade jag på restaurang när många människor talar spanska. Jag försökte att lära några ord, men igen jag använde inte det räcker. Du kan se att jag har utsatts för många språk men har aldrig lärt mig en.

Svensk människor talar bra engelska så att du kan använder engelska ofta. Men när du har flyttat till ett nya land, beror du inte på din modersmål. Du måste lära dig nya språket. Jag är tacksam att många människor talar engelska med mig så att vi kan bli kompisar. De förstår mig bra och jag kan tala från min hjärta. När jag är trott, titta jag på en film eller läser i engelska. Det är svårt att lära ett nya språk och det tar mycket energi. Mina svensk kompisar blir bättre nu att prata med mig i svenska så att jag kan träna mer. Jag är glad för att jag vill bli flytande.

Jag är tacksam att det finns möjligheter att lära svenska. Jag gå till skolan for tolv till femton timmar varje veckor. Under min fritid, läser jag barnbok och titta på barnfilm med svenska undertext. När jag träffas med mina kompisar vi börja alltid vår samtal i svenska. På mitt jobb, vi använder båda språk. Våra möten finns i svenska så jag måste lyssna noggrant. Jag skriver SMS och kort e-post i svenska. Det finns många saker jag göra att lära mig svenska, men det finns alltid mer.

Första intryck

Efter två veckor, är jag mycket glad med min ny klass. Jag har mycket bra lärare och klasskamrater! De hjälp mig ofta och vi arbetar tillsammans varje dag. Den senaste veckan, diskutera vi om lässtrategi vilka betyder vi tar tid att tänka mer om en berättelse. När vi tittar på en boks omslag, kan vi börja att tänka vad boken är om. Vi kan gissa vem ska vara en huvudperson, vad han/hon ska göra, etc. Det är fantastik uppgift att lära mer svenska och pratar om olika om ämnen. Jag blir frustrerad ofta för att jag har så mycket tankar men jag har inte orden för att uttrycka dem än. Men jag vet att jag måste fortsätta att försöka!

torsdag 4 september 2014

En ny term

Två veckor sedan, började jag grundskolan. Jag var mycket nervous om åker till skolan för min svenska är inte så bra. När jag flyttade här i sommarens, visste jag inte hur länge det ska ta att lära ett nya språk. Jag är tacksam för SFI och alla mina lärare som hade hjälpt mig på vägen. Jag har mycket mer att lära men det kommer!