onsdag 10 december 2014

Samerna och Renar

Norra Scandinavia är en vackert land för många orsaker med en huvuddetalj finns samerna. Denna människor grupp har tagit hand om land och renar för sekel. I dagens världen, finns det en emfas med urfolk, ta hand om vår environment, och lever utanför landet. Därför är det bra att lära mer om samer och deras väg av livet. En stor del av deras kultur är renar. Denna är inte just ett jobb för dem, det är en mycket viktig väg av livet. I denna text, kommer jag att informera om rennäring, hur de använder hela renar och även hur renar fungerar i turism idag.

Renskötsel är en viktig del av samiska samhället och är intimt sammankopplad med den samiska kulturen och har traditioner mycket långt bakåt i tiden. Det finns ungefär 4000 renskötselföretag i Sverige. Rennäringen omsätter cirka 230 miljoner kronor per år. Det finns omkring 260 000 renar i Sverige. Du kan se hur viktig renar finns för att det är en väg att få en inkomst. Samer bryr sig om renar och natur först, inte sig självs eller rörelsen. Renskötseln använder på naturbete året runt. I Med renen som levebröd (www.samer.se/1094), de skrev, “Renskötarens uppgift är att vara renens beskyddare och skapa goda förutsättningar för att få utkomst av sin näring.” För att hålla sina ideal på jobbet, uppmärksamma renskötare till vädret och marken när du flyttar sin besättning.

Samerna tro naturen är en del av deras liv och de inte ta något för givet. Därför de använder sig av hela renar slösar ingenting. Uppenbarligen har köttet blivit en mycket populär matt. Deras pälsen är mycket tät och därför isolerar för skydd och värme. Av renskinn sys pälsar, mössor, liggunderlag, skor, handskar, och kaffepåse. Deras kölarna är stora nog att springs på snön. Skinnet på renens ben använder för syarbete. Skallskinnet är vattentåligt och de gör skor som kan användas under vårvintern då snön är blöt. De gör slöjdmaterial som horn, skinn och senor.

Med fjällturismen har ökat, är det viktig att samer engagerar i turism. Samisk turism är int en produkt utan snarare en möjlighet att lära andra om sami kultur, näringar och livsmiljö. Deras produkter är autentisk. Där är ett växande intresse för ursprungsfolk och ett långsiktigt hållbart levnadssätt. Tämjd renar används för att dra slädar och turister ska betala! Det finns 215 miljarder kronor och sysselsätter över 150,000 personer arbetar med turism och därför mer människor kan lära sig om samer traditioner och renar med riktig information.

Vet du att renar behandlade att vara tamboskap som hundar och hästar? Därför om du har en trafikolyckor men en ren, du måste rapportera olyckan till ägaren direkt. Om du kan hitta ägaren, mäster du ringa 112 och markera ut viltolycksplatsen. Renar är lätt rädd och into så smart, så var försiktig när du ser dem i naturen. De vet inte att flytta bort från bilar. :)

Renar är en ikon del av norra Skandinavien och det är den samiska som skapar den delen av kulturen. Det är mycket mer än ett jobb, det är deras sätt att leva och bidrag till detta land. Rennäringen är en unik verksamhet som de fortsätter att passera ner till nästa generation med värdena i naturen och skydda marken. Vi kan vara tacksamma för att lära av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar